İzmir’de Yetkililerden Sembolik Protesto: Gelin ve Damat Altın Yerine Soğan Giyiyor
KARİM UĞUR
izmir Memurlar maaşlarına ek zam talep etti. Bağımsız Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (BASK) bağlı Birlik Sıhhat Sen liderliğinde Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde toplanan polisler, sembolik protesto için temsili gelin ve damat için takı töreni düzenledi. Gelin ve damat için takı olarak memurlar; Altın yerine artan fiyatlarla soğan koyuyorlar. Görevliler de yanlarında getirdikleri temsili sandığa oy pusulası yerine bordrolarını atarak, “Zam ne kadar artarsa oy o kadar artar” dedi.
BASK’a bağlı Birlik Sıhhat Sen üyeleri bugün İzmir’de bir basın açıklaması yaparak maaşlarına ek zam yapılmasını protesto etti. Görevliler de yanlarında getirdikleri temsili sandığa oy pusulası yerine bordrolarını atarak, “Zam ne kadar artarsa oy o kadar artar” dedi. Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ndeki eylemde Sendika Sıhhat Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol basın açıklamasını okudu.
“ASGARA EŞİT OLACAK”
Ahmet Doğruyol yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Memurlara ek zam şart. Son yıllarda enflasyon oranının artmasıyla birlikte memur maaşlarının alım gücü her geçen gün azalmış, memur maaşları açlık sınırına kadar inmiştir. Ocak 2023’te bir taban fiyatta yüzde 54,7 ve tüm vergi harçlarında yaklaşık yüzde 123’lük artış bunun açık bir örneğidir.Yıllık olarak asgari fiyat için oranın yüzde 54, vergi ve harçlar için oranın yüzde 123 olması gerekirdi ki istikrar sağlanabilsin. Memur gerçek bir zarara uğramaz.Her türlü ihtiyacın yüzde 150, yüzde 200 zamlandığı bir ortamda, memurlara verilen düşük oranlı zamlar, açlığın bitmesine, memur maaşlarının düşmesine neden olacaktır. açlığın sonu taban fiyattan gerçek bu böyle giderse ileride memur maaşları taban fiyatla eşitlenir.
“SATIŞ AÇLIK SINIRINDA SINIRLANDI”
Mart ayında dört kişilik bir aile için açlığın sonu yaklaşık 9 bin 500 TL, yoksulluğun sonu yaklaşık 31 bin TL, 2023 Ocak ayına göre maaş artışları en düşük memur maaşı 9 bin 105 liradan 11 bin 396 liraya En düşük memur maaşı ise 6 bin 78 liradan 7 bin liraya çıktı. 597 liraya yükseldi. Görüldüğü gibi memur maaşlarında açlık sınırı esas alınmıştır. Yaklaşık üç yıldır gıda fiyatları hep arttı. Son bir yılda gıda fiyatları yaklaşık yüzde 130 arttı. Eylül 2021’den bu yana kamu çalışanlarının ve kamu emeklilerinin ücret ve maaşlarına enflasyon farkları dahil yaklaşık yüzde 140, asgari ücrete ise yüzde 200 zam yapıldı. Aynı dönemde gıda fiyatlarının yüzde 350 artması, maaşların alım gücünün ne kadar düştüğünü net bir şekilde ortaya koyuyor. Yaklaşık bir buçuk yıl önce 100 TL’ye aldığımız yemek sepetinin aynısını bugün 350 TL’ye alıyoruz maalesef. Bir kilo soğanın 30 TL, bir kilo kıymanın 350 TL, bir kilo fıstığın 500 TL olduğu bir dönemde yaşıyoruz. Temel gıdalarımızdan biri olan soğanın bir yılda 5 TL’den 30 TL’ye çıkması üzücü ve düşündürücü.
“EK ARTIŞ EN KISA ZAMANDA YAPILMALI”
14 Mayıs seçimlerinde toplumun diğer kesimlerine yapılan zamların memur ve emeklilerde de zam beklentisine yol açtığını kaydeden Doğruyol, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yapılan açıklamalardan anladığımız son anda bir sürpriz olmazsa, memur zamları olağan zaman olan Temmuz ayında yapılacak. Birçok memurumuzun maaşı ortalama 8-800 lirayı ödemeye yetmiyor. Bırakın temel giderleri, konut kirası 10 bin TL. Bugün bile günlük ihtiyaçlarınız için “Bir markete girdiğinizde 1000 TL’den az harcamadan marketten çıkamazsınız. Toplumsal huzurun sağlanması ve fiyat istikrarının sağlanması için bir an önce ek zam yapılmalı, memur ve emeklilere bayram ikramiyesi bir an önce verilmelidir.”